Agregat do suszenia ziarna
Przechowywanie w znaczący sposób wpływa na utrzymanie walorów ilościowych i jakościowych jakimi będzie się odznaczać zboże. Niewłaściwe przechowywanie zboża może spowodować zmniejszenie jego wartości. Najczęściej stosowana w Polsce technologia konserwacji ziarna ma na celu przechowywanie długookresowe. Metody umożliwiające długookresowe przechowywanie polegają na suszeniu i chłodzeniu ziarna. Wybór odpowiedniej metody suszenia i chłodzenia zależy od wilgotności ziarna. Ziarno o wilgotności do 24 proc można suszyć i chłodzić metodą niskotemperaturową, natomiast w przypadku ziarna o wilgotności przekraczającej 24 proc konieczne jest szybkie suszenie wysokotemperaturowe. W procesie suszenia należy również wziąć pod uwagę dalsze przeznaczenie suszonego zboża, gdyż ziarno siewne należy suszyć w temperaturze do 33°C, aby nie utraciło zdolności kiełkowania, a ziarno konsumpcyjne do 60–66°C. Dłuższe przechowywanie ziarna bez utraty jego jakości jest możliwe wyłącznie w warunkach kontrolowanych, czyli w temperaturze poniżej 16°C i przy wilgotności około 12 proc. Firma Promont we współpracy z firmą FEERUM stworzyła agregat idealnie spełniający powyższe warunki. Przykładem tego może być jednostka mobilna przedstawiona na zdjęciu poniżej. |
|
SKŁADOWANIE W SILOSACH Na zboże składowane w silosach ma wpływ nie tylko wilgotność, ale także temperatura. We współczesnym przechowywaniu zbóż znane są cztery podstawowe sposoby konserwacji ziarna wykorzystującego pracę agregatów chłodniczych: • suszenie ziarna przy wykorzystaniu agregatu chłodniczego jako pompy ciepła, • suszenie ziarna w niskich temperaturach, • klimatyzacja powietrza w celu doprowadzenia ziarna do żądanej temperatury i wilgotności, • schładzanie ziarna. |
zapytaj o produkt | zadzwoń do nas |